Xmarks lägger ner

Xmark tillägget till Firefox som gör att du kan spara dina bokmärken och lösenord på deras server, lägger ner. 10 januari 2011 för att vara mer exakt, även fast tillägget har ganska många användare så verkar det som om dom inte hittar nåt sätt att få in pengar på det.

Så är du en användare av tillägget är det kanske dags att fixa in Firefox sync istället.

Källa: bit-tech

Mozilla uppdaterar Firefoxen

Firefox är nu uppe i version 3.6 som vanligt som alla andra webbläsare utlovar dom superfart och den bästa surfningen, vi får väl pröva och se, skriv gärna en kommentar om du tycker att nåt har ändras sen senast.

Firefox ska uppdateras igen

Mozilla täpper till ett säkerhetshål i 3.5 och släpper nu 3.5.1

Så uppdatera din firefox.

Firefox uppdaterar sin webbläsare

Firefox släpper sin nya version 3.5, .

Gränssnittet har också fått sig en uppfräschning och flera efterfrågade funktioner har lagts till. En trevlig nyhet är möjligheten att åter öppna flikar och fönster man just stängt, något som krävde extra insticksprogram tidigare.

Mozilla har också sneglat på Googles Chrome och tagit funktionen som gör att man kan dra ut en flik från ett fönster och då automatiskt öppna den i ett nytt fönster. Men när du tar tag i en flik och drar den får du också en liten tumnagel som visar sidan.

Genom ett samarbete med Google kan nu webbplatser ta reda på var du befinner dig geografiskt. Det fungerar så att Firefox tar din ip-adress, samt information om alla trådlösa nätverk som finns runt omkring dig, och skickar till Googles servrar. De kan sedan ta reda på var du är.

Denna funktion slås dock inte på om du inte vill, och Mozilla lovar att de infört den på ett säkert sätt som värnar om integriteten.

En annan nyhet i Firefox 3.5 är möjligheten att surfa spårlöst, något som flera andra webbläsare haft länge. Det heter formellt private browsing och innebär att inga spår sparas på datorn efter att du stängt webbläsaren. Att surfa privat fungerar precis som man kan vänta sig. Det sparas inga cookies, ingen historik, cachen förblir tom och innehållet i formulär glöms bort.

Genom snabbkommandot ctrl-shift-p drar man igång det privata läget. I andra webbläsare öppnas ett nytt fönster, men i Firefox får du istället frågan om du vill byta till privat läge i ditt nuvarande fönster och alla flikar sparas. Trycker du sedan in samma knappkombination igen återgår Firefox till normalläge och alla flikarna återställs.

Det går också att rensa bort alla spår från en viss sajt man besökt i det vanliga läget. Det raderar inte bara sajtens adress från historiken utan även temporära filer och cookies. Eller så kan man ta bort alla spår från de senaste timmarna eller dagen.

Något som också talats mycket om är stödet för de nya html 5-funktionerna för ljud och video. De kräver dock att sajterna börjar utnyttja funktionen, och väldigt få gör det i dag.

Det slutgiltiga intrycket är att Firefox 3.5 är en självklarhet för alla som redan använder Firefox. Snabbare surfning och förbättringarna i gränssnittet är något som alla drar nytta av. Och använder du inte Firefox i dag så bör du ändå ge version 3.5 en chans.

Tänk dock på att inte alla insticksprogram fungerar med den nya versionen ännu. Men de mest populära uppdateras med all sannolikhet snabbt.

Stödet för video och lokalisering är en trevlig bonus men kommer inte vara till någon större nytta förrän fler webbplatser börjar använda teknikerna.

Källa: idg.se

Bygg en FTP server med Filezilla

Det är skrivet på engelska men jag hoppas ni förstår ändå, jag orkar inte översätta det.

Build a Home FTP Server with FileZilla

Kör Internet Explorer i Firefox

Använder du Firefox men en viss hemsida kräver att du ska köra Internet Explorer, det finns ett tillägg till Firefox som fixar det.

IE Tab heter det och funkar alldeles utmärkt.

7 hemligheter i Firefox

- så utnyttjar du about:config


”Långt ifrån alla vet vilka

möjligheter det finns till egna

inställningar."

Nästan varenda kotte hittar till Inställningar i Firefox. Ganska många känner till de nerladdningsbara insticksmodulerna och hur de kan användas.

Långt ifrån alla vet däremot vilka möjligheter det finns att göra alldeles egna inställningar i Firefox 3.

För att du ska komma in ­under skalet på Firefox 3 behöver du bara skriva about:config i webbläsarens adressfält. En aningen barsk varning dyker upp, men klickar du på den uppriktiga försäkran om att du ska vara försiktig får du gå ­vidare.
Under about:config finns hundratals olika inställningar. Den objektorienterade strukturen påminner lite om registret i Windows. Varje variabel är knuten till ett värde som kan vara en textsträng, ett nummer eller true/false (sant/falskt).

1. Välj webbaserat ­e-postprogram


En nyhet för Firefox 3 är möjligheten att välja webbaserade e-postprogram som förvald e-postläsare, i tidigare versioner kunde en mailto-länk bara hantera lokalt installerade e-postprogram. Gå in under Inställningar, klicka på Applikationer och leta upp mailto så ser du att det går att välja webbaserade Yahoo Mail.

2. Gmail som förval


Om man använder Gmail då? Inga problem. Skriv in about:config i adressfältet så att du får upp hela listan över inställningar. Sök på gecko.handlerservice i filtreringsfönstret så visas bland andra strängen gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost. Dubbelklickar du på den ändrar du värdet från false till true. Fortsätt genom att i adressfältet skriva följande: javascript:window.navigator.registerProtocolHandler(”mailto”, ”https://mail.google.com/mail/?extsrc= mailto&url=%s”, ”GMail”).
Bekräfta att du vill lägga till Gmail som en ny möjlig e-posthanterare. Går du sedan tillbaka in under Inställningar ser du att det nu går att välja Gmail som förvald e-posthanterare för de gånger du klickar på en mailto-länk.

3. Zoomen sparas


Från äldre versioner av ­Firefox känner vi till möjligheten att zooma in och ut med <ctrl> + och <ctrl> -. Tidigare var det bara textstorleken som ändrades, men i Firefox 3 följer även bilder och grafik med. Dessutom sparas zoomen till nästa gång du återkommer till samma sida.

Om du inte ändrar den inställningen, vill säga. Det kan du göra genom att gå in i about:config och ändra variabeln browser.zoom.siteSpecific från true till false. Då får du zooma in eller ut på nytt varje gång du besöker sidan.

”12 träffar dyker upp i

"awsomebar" om du inte ändrar det

själv i browser.urlbar.

maxRichResults."

4. Trimma adressfältet


Adressfältet i Firefox 3 har på engelska fått smeknamnet ”awesomebar” och det är lätt att förstå varför. Börjar du skriva i adressfältet visas en träfflista. Det du söker på kan vara delar av en url, ord i en sidtitel eller ”taggar” som du använt för att märka upp dina bokmärken med.
Antalet träffar är satt till max 12, men det kan du förstås ­ändra i about:config. Sök på
browser.urlbar.maxRichResults med hjälp av filtret och ange det antal sökträffar du vill ha.

5. Hemliga bokmärken


Awesomebar kan i vissa fall vara lite väl ”awesome”. Adressfältssökningen går nämligen igenom i stort sett alla data i cachen, historiken, bokmärkena och taggarna. Det innebär att om någon lånar din dator och skriver in en länk i adressfältet får personen i fråga samtidigt en genomgång av dina bokmärken. Det kanske inte alltid är vad man vill.
Lösningen på problemet är att ladda ner insticksmodulen Hide unvisited 3 från https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/7429. Installera modulen, starta om Firefox 3 och rensa cachen. Från och med nu kommer bara de länkar som finns i historik och taggar att ­synas i adressfältet.

 


Via about:config kommer du åt hundratals hemliga inställningar i Firefox 3. Här trimmar du allt från cachestorlekar till färgen på länkarna.


Adressfältet kan du hacka på en mängd olika sätt, men bäst är nästan insticksmodulen Hyde unvisited som inte skyltar med dina bokmärken.

 

6. Dolda lösenord


En kanske oroande detalj i Firefox 3 som har hängt med från tidigare versioner är möjligheten att plocka fram sparade lösenord i klartext. Gå in under Inställningar, Säkerhet och klicka på Sparade lösenord, så dyker det upp en lista över sajter och dina sparade användarnamn. Klickar du på Visa lösenord får du se också dem – i klartext.

Kryssa i rutan Använd ett ­huvudlösenord för att öka säkerheten ett snäpp. Huvud­lösenordet måste du sedan mata in varje gång Firefox ska ge användaren tillgång till lösenordsdatabasen. Skriv in det huvud­lösenord du vill ha och försök sedan att komma åt lösenorden. Om du har gjort rätt öppnas en dialogruta där du måste ­skriva in ­huvudlösenordet. Välj ett lösenord du minns, glömmer du det måste du rensa Firefox helt och starta om från början.

7. Lägg till i about:config


Möjligheterna att förändra Firefox 3 efter eget tycke ­slutar inte här. ­Gillar du att ­programmera kan du även ­lägga till nya registervärden genom att gå in i about:config, höger­klicka och välja New. Då kan du skriva in egendefinierade ­variabler som du sedan kan ­manipulera med Javascript.

Glöm bara inte vad du försäkrade när Firefox varnade dig och släppte in dig i about:config: ”Jag lovar, jag ska vara försiktig!”

Foto: Andreas Eklund

 

» Så går du vidare, länkar:

Få bort Livesearch ifrån Firefox

Det är nåt skitprogram som lägger in nåt skit i firefoxen, så att när man skriver i adressfältet så kommar man till nån typ av sökmotor som ger en konstiga förslag, istället som det var innan att man blir skickad till rätt ställe direkt. Jaja så här gör man för att få bort den där jävla skit LiveSearchen.

Skriv about:config i adressfönstret.
Skriv keyword i filterrutan.
Dubbelklicka på keyword.url
klistra in http://www.google.com/search?btnI=I%27m+Feeling+Lucky&q= i rutan

Firefox 3 i skarp version

Firefox 3 [svenska; 7,21MB; gratis]
Efter lång tids utveckling har nu Firefox 3 släppts i skarp version. Bland nyheterna är att webbläsaren nu är minnessnålare, snabbare och har massor med nya funktioner jämfört med version 2.

http://www.mozilla.com/

Firefox 3 klar för nedladdning

Världens näst mest populära webbläsare, Mozilla Firefox, har äntligen uppdaterats till version 3.0. Den slutgiltiga versionen innehåller hela 15 000 förbättringar, vilket bland annat inkluderar nya funktioner och prestandaoptimeringar.

Efter fem betaversioner och tre så kallade releasekandidater är det dags för den slutgiltiga versionen av Mozilla Firefox 3.0. Uppstickaren bygger på öppen källkod, och utmanar framförallt Internet Explorer som den dominerande webbläsaren på nätet idag. Utvecklarna hävdar att Firefox 3.0 är upp till fyra gånger snabbare än föregångaren, och hela sju gånger snabbare än Microsoft Internet Explorer.

Nyheterna är många. Först och främst har utvecklingsgruppen förbättrats säkerheten genom att svartlista sajter som sprider skadlig kod. Med hjälp av listan går det att varna användare som råkar surfa in på de infekterade webbplatserna.

Mozilla har också täppt igen hundratals minnesläckor, vilket betyder en stabilare och snabbare webbläsare. Version 3.0 inkluderar även en ny version av renderingsmotorn Gecko, som även den sägs vara snabba upp webbläsaren ordentligt.

Bland de mer synliga funktionerna finns nya teman som bland annat anpassats till Windows Vista och Mac OS X. Det uppdaterade gränssnittet är betydligt mer modernt än föregångaren, och är helt anpassat för respektive operativsystem.

Ytterligare en intressant funktion är det nya bokmärkessystemet. Bokmärken sparas nu i en databas, vilket betyder snabbare sökning och så kallad automkomplettering i realtid. Det räcker exempelvis med att skriva in ”www.sw” i adressfältet för att komma till SweClockers.com, om ett bokmärke redan är sparat. Även tidigare besökta webbplatser kan sökas igenom direkt från adressfältet.

I samband med lanseringen av version 3.0 pågår ett rekordförsök där Mozilla försöker slå världsrekord i antal nedladdningar på 24 timmar. I skrivande stund har dryga 1,6 miljoner användare skickat skrivit upp sig på en e-postlista som påminner när Firefox 3.0 är redo för nedladdning.

Firefox 3 is currently only being offered as a full download from: http://getfirefox.com/

Please DO NOT “check for updates” from within Firefox 2 as we are not yet offering it as an update and this does not count toward the record.

Thanks to everyone for participating in setting a new world record!

Firefox 3.0 finns att ladda ner från Mozillas webbplats. Installationsfilen väger in på dryga sju megabyte och webbläsaren finns även tillgänglig på svenska. Trots att den nya versionen knappt har hittat ut på nätet meddelar utvecklarna att en första alfa av Firefox 3.1 finns tillgänglig för nyfikna användare.

av Andreas Dimestam