Etikettarkiv: Firefox

Firefox uppdaterar sin webbläsare

Firefox släpper sin nya version 3.5, .

Gränssnittet har också fått sig en uppfräschning och flera efterfrågade funktioner har lagts till. En trevlig nyhet är möjligheten att åter öppna flikar och fönster man just stängt, något som krävde extra insticksprogram tidigare.

Mozilla har också sneglat på Googles Chrome och tagit funktionen som gör att man kan dra ut en flik från ett fönster och då automatiskt öppna den i ett nytt fönster. Men när du tar tag i en flik och drar den får du också en liten tumnagel som visar sidan.

Genom ett samarbete med Google kan nu webbplatser ta reda på var du befinner dig geografiskt. Det fungerar så att Firefox tar din ip-adress, samt information om alla trådlösa nätverk som finns runt omkring dig, och skickar till Googles servrar. De kan sedan ta reda på var du är.

Denna funktion slås dock inte på om du inte vill, och Mozilla lovar att de infört den på ett säkert sätt som värnar om integriteten.

En annan nyhet i Firefox 3.5 är möjligheten att surfa spårlöst, något som flera andra webbläsare haft länge. Det heter formellt private browsing och innebär att inga spår sparas på datorn efter att du stängt webbläsaren. Att surfa privat fungerar precis som man kan vänta sig. Det sparas inga cookies, ingen historik, cachen förblir tom och innehållet i formulär glöms bort.

Genom snabbkommandot ctrl-shift-p drar man igång det privata läget. I andra webbläsare öppnas ett nytt fönster, men i Firefox får du istället frågan om du vill byta till privat läge i ditt nuvarande fönster och alla flikar sparas. Trycker du sedan in samma knappkombination igen återgår Firefox till normalläge och alla flikarna återställs.

Det går också att rensa bort alla spår från en viss sajt man besökt i det vanliga läget. Det raderar inte bara sajtens adress från historiken utan även temporära filer och cookies. Eller så kan man ta bort alla spår från de senaste timmarna eller dagen.

Något som också talats mycket om är stödet för de nya html 5-funktionerna för ljud och video. De kräver dock att sajterna börjar utnyttja funktionen, och väldigt få gör det i dag.

Det slutgiltiga intrycket är att Firefox 3.5 är en självklarhet för alla som redan använder Firefox. Snabbare surfning och förbättringarna i gränssnittet är något som alla drar nytta av. Och använder du inte Firefox i dag så bör du ändå ge version 3.5 en chans.

Tänk dock på att inte alla insticksprogram fungerar med den nya versionen ännu. Men de mest populära uppdateras med all sannolikhet snabbt.

Stödet för video och lokalisering är en trevlig bonus men kommer inte vara till någon större nytta förrän fler webbplatser börjar använda teknikerna.

Källa: idg.se

Bygg en FTP server med Filezilla

Det är skrivet på engelska men jag hoppas ni förstår ändå, jag orkar inte översätta det.

Build a Home FTP Server with FileZilla

7 hemligheter i Firefox

- så utnyttjar du about:config


”Långt ifrån alla vet vilka

möjligheter det finns till egna

inställningar."

Nästan varenda kotte hittar till Inställningar i Firefox. Ganska många känner till de nerladdningsbara insticksmodulerna och hur de kan användas.

Långt ifrån alla vet däremot vilka möjligheter det finns att göra alldeles egna inställningar i Firefox 3.

För att du ska komma in ­under skalet på Firefox 3 behöver du bara skriva about:config i webbläsarens adressfält. En aningen barsk varning dyker upp, men klickar du på den uppriktiga försäkran om att du ska vara försiktig får du gå ­vidare.
Under about:config finns hundratals olika inställningar. Den objektorienterade strukturen påminner lite om registret i Windows. Varje variabel är knuten till ett värde som kan vara en textsträng, ett nummer eller true/false (sant/falskt).

1. Välj webbaserat ­e-postprogram


En nyhet för Firefox 3 är möjligheten att välja webbaserade e-postprogram som förvald e-postläsare, i tidigare versioner kunde en mailto-länk bara hantera lokalt installerade e-postprogram. Gå in under Inställningar, klicka på Applikationer och leta upp mailto så ser du att det går att välja webbaserade Yahoo Mail.

2. Gmail som förval


Om man använder Gmail då? Inga problem. Skriv in about:config i adressfältet så att du får upp hela listan över inställningar. Sök på gecko.handlerservice i filtreringsfönstret så visas bland andra strängen gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost. Dubbelklickar du på den ändrar du värdet från false till true. Fortsätt genom att i adressfältet skriva följande: javascript:window.navigator.registerProtocolHandler(”mailto”, ”https://mail.google.com/mail/?extsrc= mailto&url=%s”, ”GMail”).
Bekräfta att du vill lägga till Gmail som en ny möjlig e-posthanterare. Går du sedan tillbaka in under Inställningar ser du att det nu går att välja Gmail som förvald e-posthanterare för de gånger du klickar på en mailto-länk.

3. Zoomen sparas


Från äldre versioner av ­Firefox känner vi till möjligheten att zooma in och ut med <ctrl> + och <ctrl> -. Tidigare var det bara textstorleken som ändrades, men i Firefox 3 följer även bilder och grafik med. Dessutom sparas zoomen till nästa gång du återkommer till samma sida.

Om du inte ändrar den inställningen, vill säga. Det kan du göra genom att gå in i about:config och ändra variabeln browser.zoom.siteSpecific från true till false. Då får du zooma in eller ut på nytt varje gång du besöker sidan.

”12 träffar dyker upp i

"awsomebar" om du inte ändrar det

själv i browser.urlbar.

maxRichResults."

4. Trimma adressfältet


Adressfältet i Firefox 3 har på engelska fått smeknamnet ”awesomebar” och det är lätt att förstå varför. Börjar du skriva i adressfältet visas en träfflista. Det du söker på kan vara delar av en url, ord i en sidtitel eller ”taggar” som du använt för att märka upp dina bokmärken med.
Antalet träffar är satt till max 12, men det kan du förstås ­ändra i about:config. Sök på
browser.urlbar.maxRichResults med hjälp av filtret och ange det antal sökträffar du vill ha.

5. Hemliga bokmärken


Awesomebar kan i vissa fall vara lite väl ”awesome”. Adressfältssökningen går nämligen igenom i stort sett alla data i cachen, historiken, bokmärkena och taggarna. Det innebär att om någon lånar din dator och skriver in en länk i adressfältet får personen i fråga samtidigt en genomgång av dina bokmärken. Det kanske inte alltid är vad man vill.
Lösningen på problemet är att ladda ner insticksmodulen Hide unvisited 3 från https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/7429. Installera modulen, starta om Firefox 3 och rensa cachen. Från och med nu kommer bara de länkar som finns i historik och taggar att ­synas i adressfältet.

 


Via about:config kommer du åt hundratals hemliga inställningar i Firefox 3. Här trimmar du allt från cachestorlekar till färgen på länkarna.


Adressfältet kan du hacka på en mängd olika sätt, men bäst är nästan insticksmodulen Hyde unvisited som inte skyltar med dina bokmärken.

 

6. Dolda lösenord


En kanske oroande detalj i Firefox 3 som har hängt med från tidigare versioner är möjligheten att plocka fram sparade lösenord i klartext. Gå in under Inställningar, Säkerhet och klicka på Sparade lösenord, så dyker det upp en lista över sajter och dina sparade användarnamn. Klickar du på Visa lösenord får du se också dem – i klartext.

Kryssa i rutan Använd ett ­huvudlösenord för att öka säkerheten ett snäpp. Huvud­lösenordet måste du sedan mata in varje gång Firefox ska ge användaren tillgång till lösenordsdatabasen. Skriv in det huvud­lösenord du vill ha och försök sedan att komma åt lösenorden. Om du har gjort rätt öppnas en dialogruta där du måste ­skriva in ­huvudlösenordet. Välj ett lösenord du minns, glömmer du det måste du rensa Firefox helt och starta om från början.

7. Lägg till i about:config


Möjligheterna att förändra Firefox 3 efter eget tycke ­slutar inte här. ­Gillar du att ­programmera kan du även ­lägga till nya registervärden genom att gå in i about:config, höger­klicka och välja New. Då kan du skriva in egendefinierade ­variabler som du sedan kan ­manipulera med Javascript.

Glöm bara inte vad du försäkrade när Firefox varnade dig och släppte in dig i about:config: ”Jag lovar, jag ska vara försiktig!”

Foto: Andreas Eklund

 

» Så går du vidare, länkar: